微信刷题,考证常用
  • 所属考试大学英语六级试题库
  • 试题题型【阅读理解 Section C】
试题内容

     According to a survey, which was based on the response of over 188,000 students, today’s traditional age college’ freshmen are "more materialistic and altruistic(利他主义的)" than at any time in the 17 years of the poll.
  Not surprising in these hard times, the student’s major objective "is to be financially well off. Less important .than ever is developing a meaningful philosophy of life." It follows then that today the most popular course is not literature or history but accounting.
  Interest in teaching, social service and the "altruistic" fields is at a low. On the other band, enrollment in business programs, engineering and computer science is way up.
  That’s no surprise either. A friend of mine (a sales representative for a chemical company) was making twice the salary of her college instructors her first year on the job—even before she completed her two-year associate degree.
  While it’s true that we all need a career, it is equally true that our civilization has accumulated an incredible amount of knowledge in fields far removed from our own and that we are better for our understanding of these, we learn how to think. More important, perhaps, education teaches us to see the connections between things, as well as to see beyond our immediate needs.
  Weekly we read of unions who went on strike for higher wages, only to drive their employer out of business. No company; no job. How shortsighted in the long run!
  But the most important argument for a broad education is that in studying the accumulated wisdom of the ages, we improve our moral sense. I saw a cartoon recently which shows a group of businessmen looking puzzled as they sit around a conference table; one of them is talking on the intercom (对讲机): "Miss Baxter," he says, "could you please send in someone who can distinguish right from wrong?"
  From the long-term point of view, that’s what education really ought to be about.

1.[单选题]By saying “While it’s true that.., be they scientific or artistic” (Lines 1-3, Para.5), the author means that _____.
  • A.business management should be included in educational programs
  • B. human wisdom has accumulated at an extraordinarily high speed
  • C.human intellectual development has reached new heights
  • D.the importance of a broad education should not be, overlooked
  • 解题思路:推论题。“While…”长句表面上在讲述人类文明知识之浩瀚、广袤。其根本目的在下文的列举原则:It is equally true…More important…But the most important argument for a broad education…someone who can distinguish right from wrong. 这是主题,是发展广泛教育的呼唤,应该突破眼前的实利主义,从长远的观点重视道德教育。A项与文章内容无关。B项说人类知识以极其高速积累,这是表面意思不是作者根本心声。C项说人类知识发展到了新的高度,也是表面含义,与本题不符。D项说拓宽教育视野的重要性不容忽视,可以说接近了作者的意思,但遗憾的是并没把作者的意图要点点破。但与其他三项相比,D项已接近了中心,若再能把提高道德教育,把知识与从长远观点看问题概括进去,就完美了。因此答案为D。
2.[单选题]According to the author’s observation, college students _____.
  • A.have never been so materialistic as today
  • B.have never been so interested in the arts
  • C.have never been so financially well off as today
  • D.have never attached so much importance to moral sense
  • 解题思路:细节题。第一段,目前的大学新生比过去17年任何时候的学生都更物质主义,而不是剩他主义的。A项与此意属同义重述。
3.[单选题]Which of the following statements is true according to the passage?
  • A. Businessmen absorbed in their career are narrow-minded.
  • B.Managers often find it hard to tell right from wrong.
  • C.People engaged in technical jobs lead a more rewarding life.
  • D.Career seeks should not focus on immediate interests only.
  • 解题思路:求职者不应只关心眼前利益。卡通片里的求职者不能判断对错,因此愤怒的经理肯定不会选择他们。他们落选的原因是道德水平不高,而根据文意,道德水平不高的原因是没有进行广泛的学习、尤其是人文学科的学习。从文章最后一句话可知,这是没有长远目光的表现。本题选D。
4.[单选题]The students’ criteria for selecting majors today have much to do with _____.
  • A.the influences of their instructor
  • B.the financial goals they seek in life
  • C.their own interpretations of the courses
  • D.their understanding of the contributions of others
  • 解题思路:细节题。第二段首句表明,大学生的主要目的是金钱上的富有,所以B为答案。
5.[单选题]Studying the diverse wisdom of others can ______.
  • A.create varying artistic interests
  • B.help people see things in their right perspective
  • C.help improve connections among people
  • D.regulate the behavior of modern people
  • 解题思路:细节题。第五段最后两句表明了广泛的教育、研究其他人的智慧能帮助我们学会思考,看清事物之间的联系。B项正确。
大学英语六级在线题库
  • 参考答案:D,A,D,B,B
秒速时时彩 北京幸运28 飞速赛车平台 上海快3 山东十一运夺金开奖结果 荣鼎娱乐 幸运赛车 江苏快3平台 极速快3官网 极速快乐8